Sterren kijken

Sterren kijkenGaap. Ik zie nog steeds sterretjes. Al twee nachten achter elkaar zet ik ’s nachts de wekker om de beruchte Perseïden te spotten, één van de rijkste meteorenzwermen. Deze sterrenregen in augustus wordt veroorzaakt door het stof en gruis van komeet Swift Tuttle. Met een snelheid van 60 kilometer per uur dringen de meteoroïden onze dampkring binnen en op maandagnacht (12 aug. 2013)  tussen 23.00 en 05.00 uur ligt het hoogtepunt.

Make a wish
Nog voordat de wekker gaat, steek ik mijn benen over de bedrand. Het is 02.45 uur, een uur vroeger dan de nacht ervoor en ik probeer zonder mijn vriend wakker te maken uit bed te komen. Snel som ik nog even mijn top vijf ‘meest begeerlijke wensen’ op. Je kan maar beter goed voorbereid zijn op die vallende sterren.

Ik zie, ik zie…
Met tranende ogen hang ik uit het slaapkamerraam en kijk naar de noordoostelijke hemel. Het is onbewolkt: hiep hoi! En er is geen maanlicht: drie werf hoera. Alleen er schijnen drie felle galerijlichten in mijn bakkes, de groene Euromast verstoort mijn horizon en aan de overkant zijn nog een paar idioten wakker. Met al die lichtvervuiling knijp ik mijn ogen nog verder samen. Ik zie de kleine beer en met moeite nog wat sterren daaromheen. Af en toe zie ik vage strepen in de lucht, maar deze zijn zo wazig en gaan zo snel dat ik twijfel aan mijn eigen observatie. Het wordt eerder een obsessie, waarbij mijn hersenen gemeen gniffelen. Zie ik wat ik wil zien?

Snel twitter erbij. Ja, hoor. Yvonne heeft er al vijf gezien in twee minuten en ook Estella ziet er vier. Prachtig is het, zeggen ze. Fijn. Lekker voor jullie. Ik ga weer terug naar bed, voor je het weet zie ik dubbel. Rotterdam is niet de beste plek om van dit natuurfenomeen te genieten en die wensen, die vergeet ik niet zomaar ;-)…

Mooie beelden van een jongen, die eigenlijk ook niet zoveel geluk had vannacht:  http://vimeo.com/72231450

2 Comments
  1. patriciajaspers.nl ziet er gelikt uit zeg! Leuk stukje hoor: “Sterren kijken”. Troost je, ook wij zagen er helaas niet veel van, zelfs niet bij de Sterrenwacht Grimbergen. Volgende keer maar proberen midden op zee of bovenop een berg ;-)

  2. Laatst was ik naar een sterrenkijk-nacht geweest bij de sterrenwacht te Leiden. Daar had je heel gave oude kijkers van een paar meter groot. Heel cool!

    Super leuk dat je ook sterren kijkt. Het universum is zo fascinerend en machtig. Jammer dat het niet lukte door de lichtvervuiling.. :(

    ps. wat ziet je site er prachtig uit!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>