Karbonkel: mijn jeugdtrauma

Ik was één van hen. Een van de vele onschuldige slachtoffers die Karbonkel heeft gemaakt. Telkens als dat enge gedrocht in beeld kwam, hield ik mijn anti-Karbonkelmasker voor mijn gezicht. Een ideetje van juffrouw Van Es uit groep 3 toen ze hoorde dat ik nachtmerries kreeg van die griezel uit de educatieve serie ‘Ik Mik Loreland’ van TELEAC/NOT.

Wie is die trol?
Lange tijd dacht ik dat ik de enige was die bang was voor Karbonkel. Ik liet foto’s en filmpjes van hem zien aan mensen die Karbonkel niet kende. ‘Zo eng is hij toch niet’, zeiden ze dan steevast. Waarop ik uitriep: ‘Kijk naar zijn hoofd, hij mist een oog!’ Bovendien was zijn stem eng en zat er een heel spannend muziekje onder. Voor mij was het pure horror als hij plotseling Mik’s letters pikte. Voor de mensen die geen slechte jeugd hebben gehad dankzij Karbonkel: hij was een analfabetische trol die ongelooflijk jaloers was aangelegd. Hij zou koste wat het kost voorkomen dat Mik en de rest van Loreland kon lezen. En als dit hem lukte dan lachte hij lang en kwaadaardig, zoals het een echte slechterik betaamt: ‘Muahahaha’.

Karbonkel uit 'Ik Mik Loreland'.

Documentaire over Karbonkel
Ik blijk niet de enige te zijn die niet kon slapen. Clemens Lambermont maakte in een klap faam met zijn documentaire ‘Het monster van groep 3’. Hij ontwikkelde deze film als afstudeeropdracht tijdens zijn studie Journalistiek aan Fontys Hogeschool. In drie delen keert hij terug naar de makers van de jeugdserie met de vraag: Waarom was Karbonkel zo eng? Je kunt de documentaire hier bekijken.

Welke series, films of boeken hebben jou een jeugdtrauma bezorgd?

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>