Het geheime recept van de Iraanse keuken

Goddelijke, groene rol met roomkaas! Ik wil je nog een keer eten en nog beter proeven. Ik ga je dan langzaam verorberen en intens de smaken opnieuw beleven, want je was verrukkelijk. Maar zonde aller zonden: ik ben vergeten het recept te vragen. (De foto hierboven lijkt wel sterk op mijn spinazie ervaring..)

Het gebeurde allemaal op een besloten Iraans feest. Als enige Hollander groette ik de Iraniërs met Sjalom en kreeg ik, gastvrij als ik behandeld werd, een bord in mijn handen gedrukt.

‘Eet lekker met ons mee! Eet zoveel je wilt.’

De Iraanse gemeenschap in Rotterdam vierde namelijk Norouz, ofwel Perzisch Nieuwjaar. Vrienden en familie zaten met elkaar aan lange tafels gedekt met Perzische tafelkleedjes. Bij opening van het buffet stormde iedereen op de tafel af waar meer dan twintig gerechten stonden te floreren. Het was mijn eerste kennismaking met de Iraanse keuken. Ik weet niet wat de Iraanse vrouwen doen, maar de simpel ogende gerechten smaakten stuk voor stuk goed. Ook al kon ik niet exact aangeven wat erin zit; is het iets met saffraan?!

Wat me overigens opviel waren de schotels met rijst. Zoveel variatie. Rijst met groene boontjes, rijst met zwarte bonen, pilav, basmati rijst met zoete kip, rijst met gehakt, rijst met gedroogde vruchten, rijst, rijst en rijst! En dat is niet voor niets, want het schijnt dat rijst een traditioneel basisvoedingsmiddel is in Noord-Iran. Nog niet zo lang geleden was je een perfecte echtgenote als je goed rijst kon voorweken en koken. Ben ik even blij dat ik daar niet op getest wordt. Mijn rijstgerechten veranderen steevast in pap of een brei met klontjes. En dan mijn gasten die beleefd hun eigen ondergang tegemoet gaan door te zeggen: hmm, het is heerlijk hoor! Oeps, ik heb nu wel mijn eigen glazen ingegooid, he, jullie gaan nu nooit meer een recept van me aannemen ;-)…

persian_chicken 3

Zie hierboven Iraanse rijst met saffraan en gedroogde kersen en bessen. On top een geroosterd kippetje. Eet smakelijk! 

Aan tafel met twee vrouwen van de Vereniging Iraanse Cultuur en Literatuur leerde ik dat elk district in Iran zijn eigen gerechten kent en dat deze keukens sterk zijn beïnvloed door buurlanden. Zo flirten typische Iraanse gerechten met Armenië en Azerbeidzjan.

Niet dat ik dat eruit op kan maken. Alles wat ik heb geproefd die avond was heerlijk en dan overdrijf ik niet. Ik kon niets aanwijzen wat ik liever in mijn servet had uitgespuugd. En dan die rol. Die kan ik jullie echt niet onthouden (maar dat ga ik toch doen). Groen en wit wisselden elkaar af in perfecte harmonie en de smaak was smeuïg en zoet, maar niet te. Alleen tja.. dat recept. Weet jij hoe je een spinazierol met roomkaas moet maken op z’n Iraans? Tip me!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>